حجتالاسلام و المسلمین مصلحی:
برای مطالبهگری عالمانه و پاسداری از اصل ولایت فقیه به میدان آمدهام/ شمایی نفوذی امآی۶ بود/ احمدینژاد میخواست اطلاعات رده رهبری را به او بدهم
به گزارش خبرنگار سیاسی گروه سیاسی خبرگزاری، نشست خبری حجتالاسلام و المسلمین حیدر مصلحی نامزد انتخابات میاندورهای پنجمین دوره مجلس خبرگان با محوریت تبیین اهداف و برنامههای وی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری پیش از ظهر امروز برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین حیدر مصلحی در ابتدای این نشست ضمن گرامیداشت یاد و خاطره رهبر فقید انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) و شهدای انفلاب و جنگ تحمیلی، نظام جمهوری اسلامی را امانت گرانقدر از این بزرگواران دانسته و گفت: برگزاری انتخابات در هر سطحی یکی از عواملی است که به ملت و مسئولان ما در حفظ این میراث ارزشمند یاری میدهد. این روزها نیز در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا هستم که جلوهای دیگر از مردمسالاری دینی در کشور ماست. مردم فداکار و انقلابی ما با وجود همه مشکلات و مضیقهها که همه کم و بیش از آن اطلاع داریم همچون همیشه پای دفاع از اصول انقلاب ایستادهاند و حضورشان در پای صندوقهای رای این موضوع را ثابت خواهد کرد.
انتخابات مجلس خبرگان مهم است و نباید به حاشیه برود
وی اظهار کرد: در کنار برگزاری این دو انتخابات، باید به انتخابات میان دورهای مجلس خبرگان هم اشاره کنم. اتفاقی که البته آنگونه که شایسته است در رسانهها به آن پرداخته نشد و در سایه انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفته است. این در حالی است که فلسفه جودی این نهاد بارها از سوی امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب مورد تأکید قرار گرفته است. کیفیت مجلس خبرگان با چگونگی برگزاری انتخابات آن نسبت مستقیم دارد.
او افزود: اما متاسفانه مجلس خبرگان به دلیل جایگاه خاص و تخصصیاش کمتر مورد توجه قرار میگیرد و آنطورکه باید و شاید به این جایگاه پرداختنشده و نمیشود برای همین نسل جوان ما امروز نمیداند خبرگان چه نقشی دارد و چه میکند.
مصلحی با مرور اجمالی تاریخچه مجلس خبرگان رهبری، فلسفه وجودی آن را در راستای تداوم نظام دانست و افزود: مجلس خبرگان رهبری با جایگاه رکین ولی فقیه در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران نسبتی مستقیم دارد. تشخیص فقیه جامعالشرایط برای رهبری نظام، چند راهکار دارد که یکی از آنها در مقاطعی خاص ملموس است. این شرایط هم زمانی محقق میشود که افضلبودن یک فقیه نسبت به سایر فقیهان همعصر خویش، آشکار است و هیچ تردیدی برای برتری این فقیه نسبت به دیگر فقهای عمعصرش وجود ندارد. در چنین مواردی، نیاز به گزارش کارشناسانه خبرگان نیست و حق حاکمیت با اقدام فقیه و پذیرش مستقیم و بیواسطه مردم اعمال میشود؛ چنانچه پذیرش رهبری بیبدیل امام خمینی(ره) از سوی آحاد مردم از آغاز انقلاب بر مردم روشن بود و پس از اراده ایشان مبنی بر تشکیل حکومت تمام جامعه و حتی فقهای همعصرشان به تبعیت از امام پرداختند.
وی عنوان کرد: این راهکار محدود به شرایط خاص آستانه انقلاب و سالهای حیات امام بعد از سال ۱۳۵۷ بود. هنگامی که تشخیص فقیه افضل و اعلم برای رهبری، از بین سایر فقیهان پیچیده و نیازمند به کارشناسی باشد و مردم توانایی تشخیص چنین امری را نداشته باشند به خبرگان مراجعه میکنند و آنان را وکیل خود قرار میدهند تا ولی فقیه واجد شرایط را شناسایی کنند. این فرایند کاملا عقلانی است و مورد تایید شارع است.
مصلحی با تاکید بر این که رهبری، کانون اصلی نظام سیاسی جمهوری اسلامی است افزود: «مجلس خبرگان رهبری» انتخابکننده، ناظر و حافظ این کانون است. ما نقش خبرگان را در سال ۱۳۶۸ دیدیم وقتی کسی به مخیلهاش هم بروز نمیکرد امام خمینی را از دست دادیم در چننی وضعیتی، مجلس خبرگان نقش خودش را ایفا کرد و در نتیجه ما امروز ثمره انتخاب مجلس خبرگان را با پیشرفتهای انقلاب اسلامی میبینیم، آن هم علیرغم توطئههای سنگینی که دشمن طراحی کرده است. اگر خبرگان را حافظ ولایت فقیه میدانیم منظور نگهبانی از یک شخص خاص نیست بلکه از جایگاه ولی فقیه است. مجلس خبرگان با تقویت نظارت میتواند حافظ ولایت فقیه باشد.
کماطلاعی مردم از جایگاه و عملکرد مجلس خبرگان
وی گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۵۸ مردم به واسطه نقشآفرینی «مجلس خبرگان قانون اساسی»، با عبارت بدیع «مجلس خبرگان» آشنا شدند؛ نهادی موقت که پس از انجام رسالت خود یعنی تدوین قانون اساسی به کار خود پایان داد. در سالهای بعد مجلس خبرگان رهبری با ماهیت و کارکردی کاملاً متفاوت به عنوان یک نهاد دائم در قانون اساسی تعریف شد، اما به نظر میرسد شناخت افکار عمومی از آن بسیار اندک باشد.
وی گفت: هر چند بار دیگر با فقدان اندوهبار امام خمینی (ره) و انتخاب جانشین ایشان در کمترین زمان ممکن، اهمیت و نقش مهم این نهاد آشکار شد اما از سال ۱۳۶۸ به بعد مجلس خبرگان به دلیل عملکردش یا شاید نوع اطلاعرسانی این نهاد به حاشیه رفته است و حتی در افکار عمومی کنفرانسهای سالیانه و دیگر نشستهای آن اهمیت چندانی ندارد. این امر به ویژه در نسلی که خاطره روشنی از وقایع ابتدای انقلاب یا سال ۱۳۶۸ ندارد بیشتر دیده میشود.
وزیر اطلاعات دولت دهم با اشاره به این که رکود مجلس خبرگان مهمترین آسیب این نهاد است افزود: مجلس خبرگان از ذات انقلابی خود فاصله گرفته است. این که مردم مجلس خبرگان را صرفاً دورهمی جمعی از علمای عموماً سالمند و یک نهاد تشریفاتی و جدا از جامعه بدانند یک تهدید جدی است. در این میان، کمکاری در اطلاعرسانی از ماهیت و عملکرد خبرگان به جایگاه این نهاد در افکارعمومی ضربه زده است.یکی از برنامههای اینجانب در صورت موفقیت در انتخابات، اصلاح همین وضعیت است.
مجلس خبرگان باید مطالبهگر و پویا باشد
وی گفت: مطالبات مقام معظم رهبری درباره نقشآفرینی پررنگتر مجلس خبرگان برزمین مانده است؛ یکی از خواستههای رهبر انقلاب، مطالبهگری مجلس خبرگان نسبت به همه نهادهای سیاستگذار است. ایشان حتی با بزرگواری در دیدار با اعضای خبرگان فرمودهاند که این مطالبهگری باید شامل حال همه مسئولان و از جمله خود من باشد.
مصلحی تصریح کرد: وقتی چنین هشدار و تاکیدی را پیش روی خود داریم، ادامه این وضعیت منفعلانه باعث تأسف است. بیتوجهی به مطالبهگری عالمانه مانع از پویایی مجلس خبرگان رهبری است. مجلس خبرگان باید ابزار نظارت بر نهادهای حکومتی را به فرصت تبدیل کند؛ تقویت وجه نظارتی فرصتی برای پویایی این نهاد است.
نامزد انتخابات میاندورهای پنجمین دوره مجلس خبرگان گفت: جایگاه رهبری اساس نظام است و خبرگان با معرفی او سرنوشت نظام را تعیین میکند و مردم با حضور در انتخابات خبرگان، فرصت مشارکت در انتخاب رهبری را خواهند داشت. مجلس خبرگان باید در کنار نظارت بر رهبری و ارکان نظام سیاسی، با جامعه تعامل داشته باشد.
برای پاسداری از اصل ولایت فقیه و پیگیری جریان مطالبهگری به میدان آمدهام
وی درباره انگیزه خود از حضور در انتخابات مجلس خبرگان گفت: برای پاسداری از اصل ولایت فقیه و پیگیری جریان مطالبهگری به میدان آمدهام. مقامات معظم رهبری حدود دو سال پیش در جمع خبرگان مطالبی را مطرح کردند مبنی بر این مضمون که مجلس خبرگان باید خواستهها و محورهایی که رهبری تذکر میدهد را مطالبهگر باشد. من پیگیر این بحث بودم و دیدم که مجلس خبرگان کمیسیونهایی دراینراستا ایجاد کرد اما خروجی آن چندان مطلوب نبود. لذا من احساس تکلیف کردم در این وادی وارد شوم تا به حول و قوه الهی با کمک مجلس خبرگان، این مسیر را باز کنیم و مطالبهگری را در سطح کشور به وجود بیاوریم.
او افزود:من با رویکردی انقلابی و با هدف تغییر وضع موجود مجلس خبرگان پا به رقابت گذاشتهام. من با مطالعه شرایط و سالها تجربه آمدم تا اگر خدا توفیق دهد برای ولیفقیه همچون شهید بهشتی و شهید مطهری باشم.
مصلحی با تأکید بر این که مجلس خبرگان باید پویا و انقلابی باشد، راهکار رسیدن به این چشمانداز را «مطالبهگری عالمانه» و «صدای مردم بودن» دانست و افزود: مطالبهگری عالمانه باید کارشناسانه و بدون حب و بغض باشد. برای خبرگان در جریان مطالبهگری، اصل حفظ نظام و ولایت فقیه است و نباید بگذاریم که پرچم مطالبه گری به دست غیر خودیها بیفتد و معتقدان به نظام باید علمدار این عرصه سخت باشند.
وی در توضیح «صدای مردم بودن» نیز گفت: مجلس خبرگان باید صدای مردم را قبل از همه بشنود و بلندگوی اعتراض و انتقادهای مردم باشد. تقویت مطالبهگری خبرگان با عث میشود این نهاد به صدای مردم تبدیل شود.
نامزد انتخابات میان دورهای پنجمین دوره مجلس خبرگان در پایان بر اهمیت آشنایی هر چه بیشتر نسل جوان با این نهاد و کارکردهای آن تأکید کرد و افزود: اگر نسل جوان، با مجلس خبرگان آشنا نباشد، اعضایش را نشناسد و نداند چه کاری باید انجام بدهد در آینده چگونه میتواند تصمیمات این نهاد را بپذیرد. این مجموعه باید به نسل جوان شناسانده شود تا اگر اتفاقی افتاد نسل جوان پشت سر فرد برگزیده این نهاد قرار بگیرد و از او حمایت کند. ما با جا به جایی نسلها و ظهور نسلهای جدیدی مواجهیم که زمان انقلاب و سالهای پس از آن را درک نکردند همین بر اهمیت اطلاعرسانی درباره نهادهای انقلابی از جمله مجلس خبرگان میافزاید و چشم انداز آینده را در صورت بیتوجهی و غفلت، صعب و دشوار میسازد.
نفوذ شیوه ده ساله دشمن
وزیر اطلاعات دولت دهم بیان کرد: یکی از چیزهایی که دشمن از تقریباً ده سال پیش، روی آن برنامهریزی کرده مسئله نفوذ است. یکی از کارهایش در بحث نفوذ ارزیابی شخصیتهای در نظام جمهوری اسلامی و بررسی ابعاد اجتماعی فرهنگی اقتصادی سیاسی و حتی امنیتی آنهاست تا راه نفوذ بر آنها را پیدا کند. برای مثال در دولت نهم و دهم، دشمن پس از بررسیهایش به این نتیجه رسید که دولت نهم براساس اعتقادات دینی شکلگرفته و رئیسجمهور وقت، انسانی مذهی متعصب است. پس از راه دین وارد شد و کنار او فردی را گذاشت که از طریق همان تعصب دینی به نظام ضربه بزند. این فرد به احمدینژاد گفت تو که میتوانی با امام زمان ارتباط داشته باشی ولیفقیه میخواهی چه کار؟
او ادامه داد: از این راه به نتیجه هم رسید و با کمال تاسف، احمدینژاد را در وضعیتی قرار داد که در رسیدن به اهدافش دروغهای بزرگی بگوید. مثلا گفته در دوران وزارت من، مسئول گمرکی به خاطر واردات برخی کالاها از سوی وزارت اطلاعات استعفا داده و احمدینژاد در این باره با من صحبت کرده و خواسته تا شخصی که این کار را می کرده برکنار شود در حالیکه این گفتههای او صحت ندارد.
مصلحی اضافه کرد: من به دلیل زمینه مذهبی احمدینژاد از آیت الله مصباح خواستم با او جلسهای بگذارد شاید روشن شود اما این جلسه هم فقط تا مدتی کوتاه بر او اثرگذاشت و باز هم تاثیر آن آقا(مشایی) بر او موجب شد تا به راه خود برود.
مجلس خبرگان مطالبهگر خواست رهبری
پس از پایان اظهارات مصلحی، خبرنگاران پرسشهای خود را مطرح کردند. مصلحی در پاسخ به خبرنگاری که شعار مطالبهگری او را موجبی برای موازیکاری مجلس خبرگان با مجلس شورای اسلامی خواند گفت: مجلس جایگاه خودش را دارد و مجلس خبرگان هم جایگاه خودش. جایگاه مجلس خبرگان حول انتخاب، معرفی و نظارت بر ولیفقیه است. پیگیری امور مربوط به ولیفقیه و مطالبهگری خواست رهبری با مطالبهگری مجلس شورای اسلامی فرق دارد. مجلس خودش یکی از محورهای مطالبهگری مجلس خبرگان است اینکه آیا در بحث قانونگذاری در راستای سیاستهای کلان مورد نظر رهبری عمل میکند یا خیر؟
مشایی نفوذی دستگاه اطلاعاتی انگلیس بود
خبرنگار دیگری از مصلحی خواست تا با صراحت درباره فرد نفوذی همراه احمدینژاد نام ببرد و در این باره توضیح دهد که مصلحی نیز اظهار کرد: منظور من اسفندیار رحیممشایی است. دستگاههای اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و اسرائیل درعینحال که محور صهیونیستی دارند اما تمایزاتی دارند. سیآیای آمریکا پیچیدگی ندارد و بزنبهادر است اما دستگاه اطلاعاتی امآیسیکس انگلیس پیچیدگی دارد و به این راحتی نمیشود کشفش کرد. این دستگاه اطلاعاتی روی مذاهب و مکاتب مختلف در دنیا کار کرده است. روی بحث مذهب شیعه هم مطالعه کرده تا راه نفوذ در آن را بیابد. یکی از پیچیدگیهایش این است که در زمان طاغوت، انجمن حجتیه را راه انداخته تا با استفاده از ابزار دین، کارش را پیش ببرد. در این قضیه هم از مشایی به عنوان عضو این انجمن برای نفوذ استفاده کرده است.
شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها به هزینه فایده برای نظام توجه دارد
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره عملکرد شورای نگهبان در انتخابات اخیر نیز تشریح کرد: اینطور نیست که شورای نگهبان تنها بر مبنای تاییدیه یا ردیه یک دستگاه اطلاعاتی-امنیتی عمل کند بلکه مدتی است که شورای نگهبان مجموعهای را در خود تاسیس کرده که مستقل از دستگاههای اطلاعاتی هر فرد را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار میدهد و نتیجه آن مبنای تصمیمگیری شورای نگهبان است. من از ۲۰ سال گذشته در جریان کار شورای نگهبان هستم. بیشتر اوقات شورای نگهبان براساس کلان، نظام تصمیم میگیرد یعنی طبق هزینه فایده عمل میکند یعنی سعی میکند تصمیمی را بگیر که کمترین هزینه و بیشترین فایده را داشته باشد.
او با توجه به بیانات مقام معظم رهبری درباره عملکرد شورای نگهبان نیز اضافه کرد: آقا به شورای نگهبان ایراد نگرفتند. ایشان فرمودند در فضای مجازی راجعبه افراد بیتقوایی شدو این ربطی به شورای نگهبان نداشت و دیدیم که شورای نگهبان هم آن بیانیه را داد. منظور آقا از گزارشات ناروا همان گزارشهایی بود که در فضای مجازی مورد سوءاستفاده قرار گرفت والا شورای نگهبان وظایفش را انجام داد.
رمز دستگیری ریگی، توسل بود
مصلحی در جواب خبرنگاری درباره موازیکاری دستگاههای اطلاعاتی در دوران وزارت او نیز تصریح کرد: در دوران وزارت من، بین دستگاههای اطلاعاتی وزارت اطلاعات، سپاه و نیروی قدس هماهنگی ایجاد شده بود. مثلا من هر هفته با سردار سلیمانی جلسه داشتم و با هم به ویژه در مسایل خارجی و بحث مقاومت هماهنگی میکردیم. ما موفقیتهای خوبی در شناخت گروه ترور شهدای هستهای داشتیم اما بعد از دوران وزارت ما، بعضی شیطنتهایی کردند که خرابکاری کنند.
وی در ادامه به ماجرای دستگیری ریگی اشاره کرد و گفت: روز دستگیری ریگی تمام طراحیهایمان به هم ریخت. قرار بود تا نفوذی ما ریگی را در دبی بیرون از شهر ببرد تا عملیات ما اجرا شود اما آن رابط خبر داد که ریگی گردش در شهر را قبول نمیکند. وقتی نیروها وزارت اطلاعات به من این خبر را دادند از آنها خواستم زیارت عاشورا بخوانند شاید فرجی شود. پس از برگزاری زیارت عاشورا، چیزی به ذهنم رسید پرسیدم هواپیمای ریگی از کدام مسیر به قرقیزستان میرود؟ گفتند ایران، پس قرار شد هواپیما را بنشانیم و او را دستگیر کنیم.
احمدینژاد میخواست اطلاعات بدون ردهبندی در ختیارش باشد
وی همچنین درباره برکناری خود افزود: احمدینژاد از من توقع داشت تا همه اطلاعات را بدون ردهبندی در اختیارش بگذارم در حالی که وزارت اطلاعات، مختص نظام است نه دولت و برخی اطلاعات در رده رهبری است. از سویی هم توقع داشت تا جا به جاییها را با نظر او انجام بدهم که من نمیپذیرفتم. همین هم موجب شد تا آن اتفاقات بیفتد.